VRNITEV ZGODOVINE: NIKE AIR MAX 1 '86 ORIGINAL JE KONČNO TUKAJ!

Za ljubitelje superge Air Max prihajajo odlične novice – Nike Air Max 1 '86 Original model se vrača na sceno po 37 letih! Ja, prav ste slišali, blagovna znamka Nike se je odločila, da bo prepisana zgodovina in nas odpeljala nazaj na sam začetek zgodbe o tem ikoničnem modelu. Čeprav so ljubitelji superg že dolgo ugibali o takšni potezi, je legendarni ameriški proizvajalec športnih oblačil le nekaj dni pred zadnjim Air Max Day-em potrdil, da bo retro različica modela iz leta 1986 ponovno zagledala luč dneva.

In pri tem ne bi bilo nič tako nenavadnega, če bi bile to Air Max superge, kot jih poznamo danes. Če ste član mlajše generacije, se zagotovo niste imeli priložnosti seznaniti s to različico, niti videti podobnih kopij, ravno zato, ker gre za nekoliko drugačen AM model. Tisti, ki je že desetletja v senci svojih naslednikov, pozabljeni dragulj in "sveti gral" za prave poznavalce in oboževalce Air Maxa.

Nastal je že leta 1986 in je imel Air Max 1 "Big Bubble". Kot pove že ime, gre za vidno zračno enoto v srednjem podplatu, ki je bila v primerjavi z zračno enoto, ki jo vidimo danes v Air Max supergah, bistveno večja. Verjetno bi okno teh dimenzij ostalo tako veliko veliko dlje časa, če ne bi bilo presenetljivega odkritja Nike inženirjev, ki so ugotovili, da pri zelo nizkih temperaturah takšna zračna enota poči. Ker se je proizvodnja že začela, in datum začetka uporabe teh superg je bil potrjen v javnosti, so morali inženirji zmanjšati dolžino in višino samega okna, da bi preprečili težave s pokanjem. Na začetku naslednjega leta, 26. marca 1987, je na police prispel spremenjeni Air Max 1 "Big Bubble", ki zaradi izjemno prijetnih pomladnih temperatur ni pokazal šibkih točk prvotnega modela. Po začetnem uspehu je Air Max 1, kot ga poznamo danes, trajno zamenjal original in ta datum je šel v zgodovino kot uradni začetek zgodbe o liniji Air Max.

Leta 2023 je za nami še en Air Max dan in kot nagrada za desetletja obstoja Air Maxa je Nike oživel superge, s katerimi se je zgodba začela. Z najnovejšimi dogodki iz laboratorija Nike je bila narejena replika enote Nike Air, ki ima veliko zračno okno iz leta 1986, z razliko, da vam zdaj ni treba skrbeti, da bi počila zaradi nizkih temperatur. Te superge so zadnja beseda tehnologije, ki mu lahko prosto dodamo moderniziran dizajn, pa tudi izvirno kombinacijo rdeče-bele barve. Po besedah Jamieja Pagea, Nikejevega upravitelja linije izdelkov, so potrebovali skoraj tri leta, da je originalni model spet oživljen. In res je bilo vredno počakati 37 let na superge, ki prebudijo davne spomine in prebudijo poseben občutek v vseh, ki so resnično poznavalci bogate zgodovine Air Maxa.

Pred prvim srečanjem s tem modelom vas bo navdušila škatla, v katero se superge skrbno postavijo, in ki hkrati daje vtis rustikalnega in futurističnega videza.

"Praskana" črna površina v nasprotju s prozornim Swoosh na pokrovu škatle je le prva podrobnost, ki jo boste opazili, in tisto, kar vas bo dejansko v veselje je okno na strani, sestavljeno iz štirih krogov, ki simbolizirajo prvo vidno Air enoto. Ko boste odprli škatlo, boste doživeli presenečenje v obliki superge, katere zgornji del je narejen iz mešanice usnja in mrežice, ki daje končni pridih tem supergam.

Air Max 1 '86 Original model je na voljo v omejenih količinah v izbranih svetovnih prodajalnah superg, na voljo pa je tudi pri nas, v trgovini Tike, pa tudi na spletu.

Ali vam je bil ta članek v pomoč